Erik Lemmens kunstenaar

De smidse

Achter op Landgoed de Reehorst, in Driebergen, stond 17 jaar lang mijn smidse. Een eenvoudig houten afdak, gebouwd met rondhout en boomstammen, bood plaats aan een kleine maar complete ambachtelijke smederij. In oktober 2017 is de smidse verhuisd naar een nieuwe locatie op het landgoed. Met een grote schuur-binnenruimte, buiten een afdak voor de vuren, biedt de smidse nu een ruime werkplaats, voor eigen werk en voor het ontvangen van groepen. 

De smidse is in de loop der jaren uitgegroeid tot een plek waar pedagogie en ambacht samenkomen. Wekelijks werken er groepjes kinderen op woensdagen en zaterdagen. In totaal zijn er zo'n 30 kinderen 'in de leer'. Jaarlijks komen wel 250 kinderen in schoolverband voorbij aan het smidsvuur. Daarnaast zijn er de wekelijkse smeedworkshops voor volwassenen.

Het werk in de smidse wordt mede gedragen door de 'Vriendenkring rond de Smidse', die door praktische en financiële hulp de continuïteit van de plek ondersteunt.
Vanaf 1 april 2017 is de smidse een samenwerking aangegaan met de Beeldhouwwinkel in de vorm van een CV en maakt daarmee deel uit van de ondernemerskring van Stichting Sleipnir. Meer lezen.

In het kader van verhuizing en evt. nieuwbouw hebben we een informatieboekje gemaakt over het werk in de smidse, over achtergronden en nieuwe plannen.