De smidse

17 jaar lang stond de smidse verscholen onder de bomen op Landgoed de Reehorst in Driebergen: een eenvoudig houten afdak, gebouwd met rondhout en boomstammen. Het bood plaats aan een kleine maar complete ambachtelijke smederij. In oktober 2017 verhuisde de smidse naar een nieuwe locatie op het landgoed. Samen met ouders en kinderen werd gesloopt, verhuisd, een grote schuurruimte ingericht en een buiten-afdak gebouwd. Van december 2017  tot december 2022 bood deze ambachtelijke werkplaats ruimte aan eigen werk en het geven van workshops. De smidse werd een deze periode in toenemende mate gedragen door een groep meewerkende ‘smeedgenoten’. Daardoor kon ik in december 2022 afscheid nemen van mijn positie als initiatiefnemer en mij voorbereiden op een nieuwe levensfase, die van pensionering en ruimte voor nieuwe levensprojecten. In diezelfde tijd, december 2022, moesten wij helaas onze werkplaats verlaten vanwege nieuwbouwplannen op het landgoed.
Momenteel zijn wij in overleg met Landgoed Beukenrode, Doorn, over een nieuwe locatie. Daar zullen de smeedgenoten het werk voortzetten dat de smidse tot die unieke plek maakte waar pedagogie en ambacht samenkomen. Workshop voor kinderen, voor volwassenen, demonstraties op schoolpleine ne andere locaties, daarmee vervult de smidse op eigentijdse wijze een maatschappelijke functie voor het ambacht.

Sinds 2019 wordt de Werkplaats de Smidse gedragen door een groep van 9 ‘smeedgenoten‘. Samen verzorgen zij lessen en workshops en staan met onze mobiele smidse op schoolpleinen en andere locaties.

De smidse is een samenwerking aangegaan met De Beeldhouwwinkel, Den Haag, in de vorm van een CV (commanditaire vennootschap). Tevens maakt ze deel uit van Sleipnir Coöperatie.