De smidse

17 jaar lang stond mijn smidse verscholen onder de bomen op Landgoed de Reehorst in Driebergen: een eenvoudig houten afdak, gebouwd met rondhout en boomstammen. Het bood plaats aan een kleine maar complete ambachtelijke smederij. In oktober 2017 verhuisde de smidse naar een nieuwe locatie op het landgoed. Samen met ouders en kinderen werd gesloopt, verhuisd, een grote schuurruimte ingericht en een buiten-afdak gebouwd. Van december 2017  tot december 2022 bood deze grote, ambachtelijke werkplaats ruimte aan eigen werk en het geven van workshops. In december 2022 moesten wij onze werkplaats verlaten vanwege nieuwbouwplannen op het landgoed. Momenteel zijn wij in overleg met Landgoed Beukenrode, Doorn, over een nieuwe locatie. Tot de realisatie hiervan liggen de werkzaamheden van de smidse stil.

De smidse is in de loop der jaren uitgegroeid tot een unieke plek waar pedagogie en ambacht samenkomen. Wekelijks werken er groepen kinderen op woensdagen en zaterdagen. Daarnaast zijn er smeedworkshops voor volwassenen in de avonduren. Bij elkaar, van klein tot groot, zijn er ongeveer 50 mensen ‘in de leer’. Jaarlijks komen een paar honderd kinderen in schoolverband voorbij voor een demonstratie. Daarmee vervult de smidse op eigentijdse wijze een maatschappelijke functie voor het ambacht.

Sinds 2019 wordt de Werkplaats de Smidse gedragen door een groep van 7 ‘smeedgenoten‘. Samen verzorgen wij lessen en workshops en staan met onze mobiele smidse op schoolpleinen.

De smidse is een samenwerking aangegaan met De Beeldhouwwinkel, Den Haag, in de vorm van een CV (commanditaire vennootschap). Tevens maakt ze deel uit van Sleipnir Coöperatie.