De smidse

17 jaar lang stond mijn smidse verscholen onder de bomen op Landgoed de Reehorst in Driebergen: een eenvoudig houten afdak, gebouwd met rondhout en boomstammen. Het bood plaats aan een kleine maar complete ambachtelijke smederij. In oktober 2017 verhuisde de smidse naar een nieuwe locatie op het landgoed. In de vorm van een ‘Minga’project, samen met ouders en kinderen, werd gesloopt, verhuisd, een grote schuurruimte ingericht en een buiten-afdak gebouwd voor de vuren. Sinds de opening in december 2017 biedt deze grote, goed geoutilleerde werkplaats ruimte voor eigen werk en het geven van workshops.

De smidse is in de loop der jaren uitgegroeid tot een plek waar pedagogie en ambacht samenkomen. Wekelijks werken er groepjes kinderen op woensdagen en zaterdagen. In totaal zijn er zo’n 30 kinderen ‘in de leer’. Jaarlijks komen een paar honderd kinderen in schoolverband aan het smidsvuur voorbij. Daarnaast zijn er wekelijks smeedworkshops voor volwassenen.

Het werk in de smidse wordt ondersteund door de ‘Vriendenkring rond de Smidse’.
Vanaf 1 april 2017 is de smidse een samenwerking aangegaan met De Beeldhouwwinkel, Den Haag, in de vorm van een CV en maakt ze deel uit van de Sleipnircoöperatie.

In het kader van verhuizing en verbouwing hebben we een informatieboekje gemaakt over het werk in de smidse, over achtergronden en nieuwe plannen.