De Schilderwerkplaats 2001-2015

Na 25 jaar schilderdocentschap heb ik in december 2015 De Schilderwerkplaats in zijn huidige de vorm afgerond. Een sabbatical noemde ik het aanvankelijk, ik deed een stap terug om nieuwe inspiratie op te doen. Het afscheid is definitief geworden. Vanaf die tijd ben ik full-time in de smidse aan het werk, met eigen werk en in workshops met kinderen en volwassenen.

Of de Schilderwerkplaats als ‘space of learning’ in nieuwe vorm terugkomt is een open vraag.

De Schilderwerkplaats was een werkplaats in letterlijke zin, een ruimte met schildersezels, verf en gereedschappen, waar iedereen bezig was met eigen werk en een eigen proces doorliep. We voerden gesprekken met elkaar, wisselden ervaringen uit en bekeken elkaars werk. Het was in een plek voor experiment, voor verdieping en nieuwe ervaringen. Ik maakte gebruik van filmbeelden, kunst- en cultuurgeschiedenis en filosofie. In mijn werk en visie putte ik veel uit het gedachtegoed van Joseph Campbell (mythologie), Jean Gebser (cultuurfilosoof), Rudolf Steiner (antroposofie), Joseph Beuys (erweiterte Kunstbegriff) en Jelle van de Meulen (Herzwerk).
Waarnemen, niet oordelen, niet prestatiegericht zijn; toelaten, experimenteren en onderzoeken waren de belangrijke richtingwijzers. Zij duiden een weg aan die recht doet aan autonomie en die authenticiteit zichtbaar maakt.

Een filmische impressie
Voorjaar 2011 heeft George Welman, filmer en documentairemaker, twee dagen met ons meegewerkt. Het resultaat is een sfeerbeeld van het werk in de Werkplaats. Een ode aan de magie van het proces dat hand, ogen en materie met elkaar aangaan in het schilderproces.